Ce este o „insulă cu cer întunecat”? Care este importanța protejării mediului nocturn

de: Ozana Mazilu
26 08. 2024

Ar putea suna amenințător, dar are un rol foarte important. Insula Sark, situată în Canalul Mânecii, este bine cunoscută pentru particularitățile sale; mai degrabă vei vedea pe cineva călare decât conducând o mașină, datorită interdicției asupra autovehiculelor. Totuși, insula se remarcă printr-o trăsătură unică – în 2011, a devenit prima „insulă cu cer întunecat” din lume. Dar ce înseamnă mai exact acest lucru?

Menținerea întunericului

Poate îți amintești când, acum câteva luni, părea că toată lumea a văzut Aurora Boreală? Nu a fost chiar așa – unii oameni care locuiesc în orașe mari au avut dificultăți în a o observa pe cer. Motivul? Este posibil să fi fost din cauza poluării luminoase, iar desemnarea unei „insule cu cer întunecat” este o recunoaștere a eforturilor depuse pentru a combate această problemă.

Este unul dintre numeroasele titluri acordate de programul International Dark Sky Places (IDSP), pentru „zone și comunități din întreaga lume, certificate de DarkSky International, pentru a respecta criterii stricte de protecție a cerului nocturn și de minimizare a poluării luminoase prin politici de iluminat responsabil și educație publică”.

Pentru a deveni o zonă cu cer întunecat, trebuie îndeplinite mai multe criterii, inclusiv calitatea cerului care trebuie să fie peste un anumit nivel de luminozitate (o măsură a strălucirii cerului), localizarea zonei (dacă este izolată sau populată) și nivelul de acces public pe timp de noapte.

Protejarea cerului nocturn

Dar care este scopul unei astfel de certificări? „Cerul nocturn și mediul nocturn sunt resurse importante din punct de vedere natural, cultural și istoric, demne de conservare”, spune organizația DarkSky, care gestionează acest program.

După cum poate confirma oricine a ratat spectacolul auroral, una dintre problemele care apar dacă nu se acordă atenție conservării este pierderea oportunității de a vedea cerul nopții, o parte importantă a culturii umane. Cerul înstelat ne-a ajutat să navigăm, să înțelegem mai bine universul nostru și să ne ofere un spectacol frumos de privit.

Mai există și impactul pe care poluarea luminoasă îl are asupra ecosistemelor Pământului. Chad Moore, cofondator al Programului de Ceruri Nocturne din Parcurile Naționale din SUA, a explicat pentru DarkSky: „Când adăugăm lumină în mediu, aceasta are potențialul de a perturba habitatul, la fel cum ar face un buldozer care trece printr-un peisaj”.

Aceasta este o problemă din ce în ce mai evidentă, cu rapoarte despre păsări care se lovesc de clădiri iluminate puternic, frunze care devin mai greu de mâncat pentru insecte și pui de țestoase care se rătăcesc în drumul lor spre mare.

Prin crearea unor oaze de cer întunecat și prin includerea accesului public și a educației ca parte a acestor inițiative, se speră că atenția va fi atrasă asupra amenințărilor care pun în pericol conservarea reușită și că vor fi oferite exemple clare despre importanța protejării mediului nocturn.